logo

Kaj ima ljubezen s tem?

Kaj ima ljubezen s tem?

V teh dnevih na vsaki reklami, ki jo odprem, vidim polno srčkov in motivov za Valentinovo – tako imenovani praznik ljubezni.

Ljubezen! Tako opevana s strani različnih umetnikov, ljudi, v zadnjem času pa tudi industrije, ki nam na ta račun prodaja različne stvari.

Če pogledamo, kaj to sploh ljubezen je in kaj nekomu pomeni, verjetno ne bi našli enotnega odgovora na to. Vsak po svoje ponotranji, kaj je ljubezen in kaj mu pomeni kot ljubezen. Tudi poznamo različne oblike ljubezni – partnersko, starševsko, prijateljsko in še bi lahko naštevala.

Vendar bi želela, da na ljubezen, kakršnokoli in do kogarkoli, pogledate tudi na malo drugačen način. O ljubezni nam že od otroštva ljudje vsiljujejo različne poglede, prepričanja in pogojevanja. Če samo pogledate vse pravljice za otroke, o princeskah in princih, ki vedno rešijo princeske in idealiziranje ljubezni ter tega, da se na koncu vedno vse dobro izteče. Pa je temu res tako?

Ali takšna ljubezen res obstaja? Ali niso to neki ideali, ki so vsiljeni in nimajo čisto nič z ljubeznijo?

Ali je ljubezen kot takšna sploh resnična? Ali predstavlja tako idealiziranje ljubezni prej omejitev in nenehno iskanje nečesa, kar sploh ne obstaja in nima nič skupnega z vsakodnevnim življenjem?

Moj pogled na besedo ljubezen je, da je to čustvo, ki je polno sodb, prepričanj in omejitev, ki mi ne služijo. Jaz sem za ljudi, ki so del mojega življenja, neskončno hvaležna. Hvaležna, da so ob meni, me sprejemajo takšno kot sem in me imajo radi točno takšno kot sem. Z vsem lepim in manj lepim,  brez sodb in omejevanja. In tudi jaz jim to vračam nazaj. Na tak način se lahko vzpostavi v odnosih pristna intimnost, katero pa z ljubeznijo ne moremo doseči. V ljubezni vedno nekaj pogojujemo in želimo dobivati neke potrditve, veljavo in vedno želimo nekaj v zameno. Tega pri hvaležnosti ni. Hvaležnost in sodbe ne morejo soobstajati, saj se izključujejo. Ko si ti za nekaj in nekoga hvaležen, samo si hvaležen.

Za trenutek zaprite oči in pomislite za kaj vse ste hvaležni. Kako je to čutiti? Prijetno?

Sedaj pa pomislite na ljubezen in kako nekoga ljubite? Kako je to čutiti?

Če ste pošteni do sebe, si boste priznali, da je hvaležnost nekaj čisto drugega kot ljubezen.

In hvaležnost je eden od petih elementov intimnosti. Intimnost ustvarite z ustvarjanjem  intimnega odnosa s sabo. In najprej ga morate ustvariti s sabo, da ga lahko s komerkoli drugim.

Elementi intimnosti so hvaležnost, spoštljivost, dopuščanje, zaupanje in ranljivost. In če imate te elemente, imate lahko z nekom čudovit odnos…vendar jih morate najprej vzpostaviti pri sebi. Ko ste ranljivi, v dopuščanju sebe in se ne sodite, ko ste spoštljivi in hvaležni do sebe in za sebe ter svoje telo in ko si popolnoma zaupate, da točno veste, kaj je tisto, kar deluje za vas. In tu se vse začne – pri vas. Pristnega in intimnega odnosa ne morete ustvariti z nikomer drugim, če ga nimate najprej s samim sabo. Če iščete potrditve s strani drugih ljudi, ste na koncu zaradi vseh pričakovanj in definicij, kaj naj bi bil dober in pristen odnos, razočarani in se počutite izigrani.

Ko si spoštljiv do sebe in do drugih, jih ne sodiš, ampak jih preprosto sprejmeš takšne kot so. Ne poskušaš jih spreminjati ampak zaupaš temu, kar veš o njih. Zaupanje je vedenje, kaj bo oseba naredila, ne pa kar mi hočemo, da naredi. Zaupanje ni slepa vera. Je vedenje, da bo oseba, s katero ste, tudi jutri takšna oseba, kot je danes in ne utopično pričakovati, da se bo ta oseba spremenila, ker jo tako ZELO LJUBITE. Dopuščanje nima pogleda. Je samo zanimiv pogled in tudi stvari, samo so, takšne kot so. Ne pripenjamo jim pozitivnih ali negativnih pomenov. Samo so. Dopuščanje je tudi: Zanimiv pogled, da mi ta oseba laže. Ali res misli, da tega ne vem?

Dopuščanje nam daje voljnost biti to, kar smo, ko nihče drug ni voljan biti to, kar je.

Hvaležnost je dejansko mesto, kjer si hvaležen za ljudi, ki so v tvojem življenju, ki so ob tebi, kadarkoli so, brez pričakovanj do njih in brez sodb.

Ranljivost pa je voljnost prejeti vse, vključno z dejstvom, da oseba, ki je ob vas ni vedno idealna, kot tudi mi sami nismo. Ko si popolnoma ranljiv, ne poskušaš dokazati, da si idealen in da imaš urejeno in popolno življenje. Preprosto si, spustiš vse bariere in zidove dol in si popolnoma prisoten v trenutku, tukaj in sedaj, brez sodb o tem, kaj je prav in kaj narobe.

Več o odnosih in o petih elementih intimnosti je v knjigi, ki bo kmalu izšla tudi v slovenskem jeziki, že sedaj pa jo lahko kupite tudi v angleškem jeziku in sicer: Relationship. Are you sure you want one od Simone Milasas in Brendon Watt. To knjigo, kot tudi ostale lahko naročite tukaj: https://www.accessconsciousness.com/en/access-shop/#a_aid=Sonja_Turnsek .

In tudi nekaj Access Consciousness seminarjev je na to temo.

Začnite torej pri sebi. S tem, da imate sebe neskončno radi. Da imate radi svoje lepo telo, ne glede na to, kakšno je videti v ogledalu. In ko imate sebe radi, dopustite drugim, da vas lahko imajo radi.

Začnite dan s hvaležnostjo, da ste se zbudili, da imate prelepo telo, ki vam služi, da imate čist zrak, poln kisika, ki z vsakim vdihom prepoji vsako celico v vašem telesu in jo nahrani, da deluje normalno naprej.

Bodite hvaležni za vse kar imate in ste dosegli in se nehajte soditi. Začnite dan z vprašanjem: Kako je lahko ta dan, najboljši dan v mojem življenju do sedaj?

Kaj lahko storim in sem, da se to aktualizira s popolno lahkoto?

In vsako jutro začnite s prečudovito mantro Access Consciousness®:

VSE ŽIVLJENJE PRIHAJA K MENI LAHKOTNO, RADOSTNO IN VELIČASTNO.

ALL OF LIFE COMES TO ME WITH EASE, JOY AND GLORY.