logo

Svet brez sodb

Svet brez sodb...

Danes, ko sem se peljala proti službi, sem začela razmišljati o tem, kako lep bi bil ta svet brez sodb.

Prišla mi je na misel pesem Imagine od Johna Lennona...Maybe I'm a dreamer, but I'm not the only one... Mogoče sem sanjač, vendar nisem edini…Kdorkoli bi mi lahko rekel, da sem sanjač, ker vem, da je veliko več mogoče, kot si mi lahko sploh predstavljamo in to z lahkoto sprejmem...temu niti ne pritrjujemo niti se s tem ne strinjam. To ne vzamem ne kot nekaj dobrega in ne kot nekaj slabega. Ampak samo kot zanimiv pogled...da ima nekdo tak pogled.

Pri sodbah gre namreč za to, da se jih velikokrat sploh ne zavedamo, nas pa potiho razjedajo in razdvajajo. Pa ne samo nas samih ampak vse okoli nas. Sodimo sebe, sodimo druge, sodimo svet. To projeciramo tudi na naše otroke in otroci začno sčasoma na tak način delovati.

Kaj pa če bi s tem prenehali? Kaj pa če bi bile stvari, ljudje, situacije, dogodki, samo takšni kot so? Brez pozitivnega ali negativnega predznaka? Kaj bi to lahko ustvarilo za vse nas, za vse ljudi, vsa živa bitja in naš planet?

Najlažje prepoznamo negativne sodbe in tudi lažje se jim odpovemo, saj jih imamo za nekaj slabega. Trši oreh pa so pozitivne sodbe, saj imamo zadaj izgovor, da samo dobro mislimo. Kaj pa če ne bi delovali na tak način? Vsak človek ima namreč na situacijo ali osebo svoj pogled in nekomu se lahko neka situacija ali oseba zdi pozitivna, nekomu drugemu pa negativna.

Kaj če bi vsi to ozavestili in začeli izhajati preprosto iz tega, da JE KAR JE. Namesto sodb in zaključkov, bi začeli gledati na stvari, osebe in odločitve, kot zanimive ter začeli postavljati vprašanja kot so:

Kaj je še mogoče?
Kako je lahko še boljše kot to?
Kaj je prav v zvezi s tem, pa tega ne dojamem?

Vsak človek je sposoben na tak način delovati, če si le to izbira. In izbira je vir vsake kreacije v našem življenju.

Kaj si boste izbrali in kaj si želite ustvariti v svojem življenju in na našem prelepem planetu?