logo

Nekaj malega o sreči

Nekaj malega o sreči

Pri prebiranju članka od g. Garya Douglasa o zmotnih prepričanjih o sreči, ki se jih ne zavedamo, sem tudi sama dobila navdih, da vam nekaj napišem o sreči.

Kaj sploh sreča je? Kako doseči srečo in radost?

Biti srečen je veliko preprosteje, kot se mi sploh zavedamo. Naša prepričanja o tem, kaj je sreča in kako do nje priti, nas ločijo prav od nje, od sreče. Ključ do nje je v tem, da gremo onkraj naših omejujočih prepričanj, katere moramo najprej sploh prepoznati.

Ne zavedamo se, da je sreča izbira. Prepričani smo, da si je ne moremo preprosto izbrati. Vidimo jo, kot nekaj, kar je zunaj nas. In razmišljamo, kaj vse moramo storiti, da jo bomo dosegli. In potem bomo srečni. In ta “potem” velikokrat ne pride…

Če čakamo na to, da bomo dobili boljšo službo, lepše stanovanje, da bomo shujšali ali da moramo narediti še to in to, kar nas bo osrečilo, kupujemo idejo, da je sreča nekaj, kar je zunaj nas in ločena od nas. In s to idejo se odrekamo možnosti, da bi bili resnično srečni že sedaj.

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ko ste dosegli nekaj, kar ste mislili, da vas bo osrečilo, vas ni? To počnemo ves čas. Ali je sedaj čas, da prenehamo to početi? Dejansko so to samo neumna prepričanja, ki onemogočajo našo srečo.

Ko gledamo na srečo kot na nekaj, kar moramo šele doseči, ločimo sami sebe od tega, da smo srečni in da si jo lahko izberemo v vsakem danem trenutku. Naše življenje tvorijo naše izbire. V našem življenju obstaja vse, kar smo si izbrali. Tako lepe kot manj lepe stvari. In prej, ko to ozavestimo in si to priznamo, lažje nam je in tudi v prihodnje bo. Kako naj bi sreča izgledala se učimo že v otroštvu od naših staršev, prijateljev, sorodnikov, iz okolice ter iz medijev, kot so televizija, radio in internet. Bolj, ko zavzemamo trdna stališča in mnenja o tem, kaj sreča resnično je, bolj togi postajamo pri tem, kaj bomo morali storiti, da jo dejansko dosežemo. Trudimo se izbirati “prave” izbire in slediti temu, kaj naj bi bila prava pot do nje, brez da bi se dejansko vprašali ali je ta različica sreče sploh prava zame? Lahko da je, lahko da ni, vendar ne boste nikoli tega resnično izvedeli, vse dokler ne boste začeli gledati onkraj tega, kar drugi ljudje menijo, da sreča je. Vsak človek namreč srečo definira z njihovimi lastnimi fiksnimi stališči.

Kaj če bi si sami sebi dovolili biti srečni, ne glede na to, ali imate vse kar ste se odločili, da je nujno, da morate imeti, da bi bili srečni? Kaj, če bi opustili stališča o tem, kaj oziroma kdo vam lahko prinese srečo? Kaj bi bilo lahko možno tedaj?

Ena največjih laži o sreči in življenju nasploh je, da mora biti težko. In ko »kupujemo« to idejo od drugih ljudi, kako je vse težko, to postane tudi naša resničnost. Ko nehamo poveličevati ta boj, lahko začnemo resnično izbirati srečo in to da smo srečni. Če opazujemo majhne otroke so velikokrat dobre volje in srečni kar tako, brez razloga. Ko pa je odrasel človek resnično radosten pa ga okolica začne hitro soditi. Kaj, če temu ne bi bilo več tako?

Se pa tudi zgodi, da imamo raje prav, kot da smo srečni. Ko se s kom o čem ne strinjamo in vsak izraža svoja stališča, lahko pride do konfliktov. V takšnih trenutkih se moramo zavestno vprašati, kaj deluje za nas in ali imamo raje prav ali smo raje srečni? Ko spoznaš, da ima vsak človek drugačen pogled na neko situacijo, manj imaš potrebo po tem, da bi komerkoli dokazoval, da ima prav ali narobe.

In ko izbereš, kar deluje zate in, da je bolj pomembno, da si srečen, kot da dokazuješ prav, sreča postane tvoja realnost. In to te osvobodi in sprememba po kateri sprašuješ, se lahko zgodi.

Zavedajte se, vsak od nas je kreator svojega življenja. Z vsako svojo izbiro. In ni pomemben vsak korak, kako boš prišel do tja, kamor želiš. Vendar bolj, kot izbiraš srečo, več sreče bo prišlo v tvoje življenje, z njo pa tudi lahkotnost in lepša prihodnost… Zato le izbirajte srečo, ne glede na to, kje ste in kakšna je vaša okolica. Bolj, ko zavestno izbirate, bolj ste srečni, bolj ste hvaležni in bivanje na tem našem čudovitem planetu začenja dobivati čisto drugačne razsežnosti… Življenje postane bolj lahkotno, radostno in veličastno.